Dieta w insulinooporności i chorobach współistniejących (PCOS, Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, IBS)

Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne charakteryzujące się zmniejszeniem wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Insulina jest wydzielana przez trzustkę tak jak u zdrowej osoby, ale jej działanie jest słabsze. Insulinooporność predysponuje do występowania różnych chorób współistniejących i zaniechanie leczenia może prowadzić do pogorszenia ogólnego stanu zdrowia.

 

Spis treści

Insulinooporność - przyczyny występowania 

Insulinooporność - objawy 

Insulinooporność - diagnostyka 

Insulinooporność - leczenie 

Insulinooporność - dieta 

Insulinooporność - zalecenia dietetyczne 

Dieta - Insulinooporność i Niedoczynność tarczycy (spowodowana zapaleniem Hashimoto) 

Dieta - Insulinooporność i Zespół policystycznych jajników (PCOS) 

Dieta - Insulinooporność i Zespół jelita drażliwego (IBS) 

Literatura 

 

Insulinooporność - przyczyny występowania

Jak to z chorobami i zaburzeniami zdrowotnymi bywa, odpowiedzialnym za występowanie nie jest jeden element życia. W insulinooporności mówi się o częstszym występowaniu gdy:

  • w rodzinie są przypadki zaburzeń gospodarki węglowodanowej,
  • występuje nadwaga lub otyłość, mała aktywność fizyczna, nadmierna zawartość tkanki tłuszczowej,
  • wcześniej zdiagnozowano nadczynność tarczycy lub zespół Cushinga,
  • regularnie stosowane są preparaty przeciwwirusowe, leki sterydowe, antybiotyki i antykoncepcja hormonalna.

 

Insulinooporność - objawy

Jeśli dokuczają Ci:

  • brak energii,
  • ciągłe zmęczenie,
  • senność,
  • napady głodu

i obserwujesz u siebie:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • podwyższony cholesterol i triglicerydy,
  • zwiększenie masy ciała i tkanki tłuszczowej (zwłaszcza w obrębie brzucha)

to warto podjąć diagnostykę w kierunku insulinooporności.

 

Insulinooporność - diagnostyka

Podstawą diagnozy IO jest oznaczenie glukozy na czczo oraz doustny test tolerancji glukozy. Możesz skorzystać z tej tabeli jako pomocy:

 

Na czczo:

 

POZIOM GLUKOZY WE KRWI INTERPRETACJA WYNIKU
70–99 mg/dL glukoza na prawidłowym poziomie
100–125 mg/dL nieprawidłowy poziom glukozy na czczo (stan przedcukrzycowy)
126 mg/dL lub powyżej tej wartości jeśli taki wynik osiąga się w dwóch pomiarach, to diagnozowana jest cukrzyca

 

 

2h od podania doustnego testu tolerancji glukozy:

 

POZIOM GLUKOZY WE KRWI INTERPRETACJA WYNIKU
<140 mg/dL prawidłowa tolerancja glukozy
141-199 mg/dL nieprawidłowa tolerancja glukozy - stan przedcukrzycowy
200 mg/dL lub powyżej tej wartości jeśli taki wynik osiąga się w dwóch pomiarach, to diagnozowana jest cukrzyca

 

 

O dowolne porze dnia:

 

POZIOM GLUKOZY WE KRWI INTERPRETACJA WYNIKU
200 mg/dL lub powyżej tej wartości jeśli taki wynik osiąga się w dwóch pomiarach, oraz występują typowe objawy to diagnozowana jest cukrzyca

 

Występowanie stanu przedcukrzycowego, może równocześnie oznaczać występowanie insulinooporności. Z wynikami przedstawiającymi stan przedcukrzycowy należy kontynuować diagnozę i wykonać:

  • oznaczenie poziomu insuliny w surowicy na czczo,
  • badanie profilu lipidowego,
  • badanie na Hs-CRP.

Wyniki należy przedstawić lekarzowi na kontroli.

 

Insulinooporność - leczenie

Jeśli jesteś świadom występowania u siebie insulinooporności to musisz wiedzieć jak ją leczyć. Pierwszym krokiem jest modyfikacja diety i regularne podejmowanie aktywności fizycznej. Drugim elementem jest leczenie farmakologiczne metforminą (jeśli została przepisana przez lekarza).

W tym artykule omówimy dietoterapię insulinooporności i przejdziemy do dietoterapii chorób współistniejących - w końcu dlatego tutaj jesteś. Przygotuj się na niekrótką lekturę. Cały artykuł ma ponad 20.000 znaków. Zaczynamy!

 

Insulinooporność - dieta

Celem dietoterapii IO jest doprowadzenie i utrzymanie optymalnej masy ciała, glikemii, ciśnienia tętniczego i lipidogramu. Możesz tego dokonać stosując się do poniższych zaleceń:

 

Insulinooporność - zalecenia dietetyczne

Kilokalorie

Jeśli występuje nadwaga lub otyłość to należy stosować deficyt kaloryczny wyliczony do indywidualnych parametrów. W przypadku utrzymania prawidłowej masy ciała należy stosować neutralny bilans kaloryczny także wyliczony do indywidualnych parametrów.

Węglowodany

Udział powinien wynosić około 45% całkowitej podaży energii, jeśli stosowane węglowodany mają niski IG i zawierają dużo błonnika można stosować nawet 60% całkowitej kaloryczności. Dla diety 1800 kcal wychodzi 200-270g węglowodanów.
tymczasem medonet pisze o profesorach bez imienia sugerujących dietę z podażą 10% węglowodanów z ograniczeniem chleba i ziemniaków… hańba i zgroza!
Warto ograniczyć cukry proste w skład których wchodzą: miody, soki, syropy, cukier stołowy i owoce z dużą ilością fruktozy np. banany.
Słodziki - należy wprowadzić do diety słodziki 0 kcal jako zastępstwo cukru prostego. Dobrze sprawdzą się: erytrytol, aspartam, acesulfam K i inne słodziki syntetyczne.
Błonnik pokarmowy - zaleca się spożywanie minimum 25g błonnika pokarmowego.

Tłuszcz

Udział tłuszczu jest taki sam jak u osób zdrowych (25-40% wartości energetycznej diety). Dla diety 1800 kcal to 50-80g tłuszczu.
Warto ograniczyć tłuszcz zwierzęcy np. z masła, tłustego mięsa i nabiału, wprowadzając więcej tłuszczu roślinnego np. oliwy z oliwek, orzechów, awokado.
Szczególne rekomendacje dotyczą ograniczenia tłuszczu palmowego i kokosowego. Zwiększyć należy ilość spożywanych tłustych ryb np. makreli i łososia.

Białko

Udział białka powinien wynosić 15-30% ogólnej podaży energii. Dla diety 1800 kcal to 68-135g białka.
Te większe wartości są przeznaczone dla osób otyłych, mniejsze dla osób z prawidłową masą ciała (szczególnie dla kobiet).

Suplementacja

Witamina D3 - zgodnie z zaleceniami dla osób zdrowych - 2000 j.m.,
Kwas foliowy - 400 ug u kobiet ciężarnych i karmiących,
Witamina B12 - u osób leczonych długotrwale metforminą, u których potwierdzony jest niedobór wit. B12.

Alkohol

Wiadomo, niezalecany - hamuje wydzielanie glukozy z wątroby przez co jego spożycie może sprzyjać hipoglikemii.
Dopuszcza się jednak spożywanie 20g czystego alkoholu etylowego przez kobiety i 30g przez mężczyzn.

Tytoń

Znowu wiadomo - niezalecany - zwiększa prawdopodobieństwo występowania powikłań insulinooporności.

Sól

W racjonalnej diecie nie trzeba go ograniczać, jeśli jednak ma się w zwyczaju korzystać z dużej ilości produktów gotowych to warto zwrócić uwagę aby nie przekraczać 5g soli na dobę tj. 2300 mg sodu.

Nawodnienie

Zalecane jest wypijanie minimum 1,5 L płynów dziennie. Podczas współpracy z pacjentami kieruję się zasadą 1kcal = 1ml płynów. Przy diecie 1800 kcal wychodzi, że należy spożyć minimum 1,8 L płynów.

Napoje gazowane, słodzone

Wszelkie napoje słodzone cukrem należy całkowicie wykluczyć i zastąpić napojami słodzonymi słodzikami 0 kcal. Napoje słodzone słodzikami należy ograniczyć, a najlepiej całkowicie zastąpić wodą.

Wysiłek fizyczny

Zalecany jest codzienny wysiłek fizyczny, który korzystnie wpływa na wrażliwość na insulinę, kontrolę glikemii, profil lipidowy oraz sprzyja redukcji masy ciała. Wysiłek nie może być zbyt intensywny aby nie zwiększał ryzyka hipoglikemii.

Praktyczne porady

Podstawową zasadą pawidłowego komponowania posiłków podczas terapii insulinooporności jest tworzenie pełnowartościowych dań. Oznacza to, że każdy posiłek powinien zawierać:

  • źródło węglowodanów np. pieczone ziemniaki lub płatki owsiane (górskie)
  • źródło białka np. pieczona pierś z kurczaka lub ser twarogowy
  • źródło tłuszczu np. oliwa z oliwek lub masło orzechowe
  • surowe warzywa lub owoce (niskocukrowe)

Pełnowartościowe posiłki będą zawierały mniejszy ładunek glikemiczny, który spowoduje mniejszy "spike" poziomu cukru we krwi i mniej wydzielonej insuliny.

Produkty węglowodanowe, gotowane w wodzie np. ryż i makaron powinny być gotowane al dente bo czym bardziej rozgotowany produkt tym większym indeksem glikemicznym się charakteryzuje.

Istnieją przesłanki, że mleczne śniadania np. owsianka na mleku mogą powodować większy "spike" poziomu cukru we krwi. Niektórzy chorzy z IO powinni ograniczyć śniadania na słodko i wprowadzić pierwszy posiłek w ciągu dnia w formie dania wytrawnego lub słodkiego bez dodatku mleka.

Insulinooporność a choroby współistniejące:
IO może przyczyniać się do częstszego występowania innych chorób. Z drugiej strony Insulinooporność nie musi mieć wspólnych mianowników z innymi chorobami występującymi jednocześnie u jednej osoby. W tym artykule omówimy kilka przypadków - jedne bardziej skomplikowane, inne mniej - wszystkie są jednak równie ważne i wymagają ukierunkowanego działania w celu poprawy zdrowia.

 

 

 

Polecany dietetyk: 

Bhealthy Dietetyk Hubert Wojarski - poznaj dietetyka klinicznego, który zajmuje się insulinoopornością.



 

Dieta - Insulinooporność i Niedoczynność tarczycy (spowodowana zapaleniem Hashimoto)

Diagnoza insulinooporności i niedoczynności tarczycy u jednej osoby jest stosunkowo częsta. Zarówno IO jak i niedoczynność tarczycy należą do zaburzeń hormonalnych. Trzustka (związana z insulinoopornością) i tarczyca (związana z niedoczynnością tarczycy) mają znaczący wpływ na regulację hormonalną człowieka, a nieprawidłowe działania obu tych gruczołów będzie wpływało negatywnie na sporo aspektów życia osoby z takim zestawem schorzeń. Wartym dodania jest także występowanie Hashimoto, które jest autoimmunologiczną chorobą zapalną trzustki. Trzeba traktować ten fakt jako osobną jednostkę chorobową.
Podkreślam istotność stosowania leków zaleconych przez endokrynologa w dawce, którą zaproponował!

Jak zabrać się za dietę mając Insulinooporność, Niedoczynność tarczycy i Hashimoto?
Z nagłówka Insulinooporność - zalecenia dietetyczne wiadomo jak poradzić sobie z dietą pod względem insulinooporności i ogólnym podstawowym zbilansowaniem racjonalnej diety. Te informacje należy uzupełnić zaleceniami w niedoczynności tarczycy spowodowanej zapaleniem typu Hashimoto. Zaczynamy od zadbania o:

Jod

Jego dzienne zapotrzebowanie to 150 μg. Produkty bogate w jod to sól jodowana, dorsz, mintaj i makrela wędzona.
W większości przypadków gdy występuje niedobór jodu to najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest po prostu stosowanie soli jodowanej zamiast standardowej soli. 

Selen

Dzienne zapotrzebowanie na selen to 55 μg. Produkty bogate w selen to orzechy brazylijskie, mięso drobiowe i ryby, grzyby, jaja kurze i pszenica.
Bardzo ważnym jest aby nie przesadzać z ilością jodu i selenu w zaburzeniach i chorobach tarczycy. Ich odpowiednia podaż jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gruczołu, ale zbyt duża ilość tych pierwiastków np. poprzez suplementację może negatywnie oddziaływać na zdrowie.

Cynk

Dzienne zapotrzebowanie u kobiet to 12 mg, u mężczyzn 14 mg. Produkty bogate w cynk to pestki dyni i nasiona słonecznika oraz lnu, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa strączkowe i mięso.

Żelazo

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u kobiet to 18 mg, u mężczyzn 10 mg. Produkty bogate w żelazo to mięso, ryby, jaja kurze (żółtka), produkty zbożowe, warzywa strączkowe i warzywa klasyczne (boćwina, burak, szpinak, jarmuż).

Wit. D

W formie suplementacji (zgodnie z zaleceniami dla osób zdrowych - 2000 j.m.)

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:

  • Spożywanie kiszonek i fermentowanych produktów mlecznych (np. kefiru).

  • Spożywanie strączków pod warunkiem ówczesnego wymoczenia w wodzie.

Czego unikać w diecie przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

  • Produkty o działaniu wolotwórczym np. kapusta, kalafior, brokuł, brukselka, rzepa, brukiew, kalarepa.
    Warto zaznaczyć, że obróbka termiczna zmniejsza właściwości wolotwórcze produktów - zupa krem z brokuła będzie bezpieczniejsza niż np. lekko podsmażony kalafior na chrupko.

  • Produkty sojowe np. tofu, które hamują aktywność peroksydazy tarczycowej (TPO) i wpływają na zmniejszenie przyswajania jodu, żelaza, cynku z pożywienia.
    Ograniczenie produktów sojowych jest szczególnie istotne w okolicach przyjmowania leków na tarczycę.

  • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym np. białe pieczywo i ryż, płatki owsiane błyskawiczne (górskie są ok), płatki kukurydziane.
    ale to mamy załatwione już ze względu na dietę w insulinooporności - ten aspekt ładnie nam się pokrywa.

  • Produkty i posiłki wysoko przetworzone i powszechnie uznawane za niezdrowe - fastfood, alkohol, napoje słodzone.

  • Produkty uznawane za prozapalne takie jak pełnotłusty nabiał i tłuste mięso.

Dieta wegetariańska w przypadku Insulinooporności, Niedoczynności tarczycy i Hashimoto:

Dieta z wykluczeniem mięsa nie należy do diet zalecanych w terapii tego zestawu chorób głównie ze względu na potrzebę ograniczenia produktów sojowych. Wykluczenie mięsa i ograniczenie soi może powodować braki w podaży białka. Samodzielne planowanie diety wegetariańskiej w przypadku występowania Hashimoto jest niewątpliwie trudne, ale nadal wykonalne.

Z pomocą uzupełniającą podaż białka w diecie wegetariańskiej bez soi lub z ograniczeniem produktów sojowych przychodzi nabiał, jajka i produkty wegańskie z grochu, ryżu i pszenicy. Korzystaj z tych produktów na co dzień:

  • ser twarogowy chudy, ser mozzarella light, jogurty greckie, jogurty typu skyr, jogurty naturalne do 1,5% tłuszczu, odżywka białkowa,
    jeśli masz problem z tolerancją laktozy to wszystkie powyższe produkty możesz znaleźć w fioletowym opakowaniu oznaczonym jako "bez laktozy" :)

  • jajka kurze całe, białko jajka kurzego,

  • satan (produkt zrobiony z pszenicy),

  • typowe roślinne szynki, sery, boczki, itp.
    obecnie polecam firmę bezmięsny i violife jako dwie marki godne zaufania. Nawet zrobiłem dla nich darmowe linkowanie zewnętrzne! Kto wie ten wie.

Oprócz na białko trzeba zwrócić uwagę na dodatkową suplementację. Wartymi uwagi są kwasy EPA i DHA (kwasy omega-3) oraz witamina B12.

  

Dieta - Insulinooporność i Zespół policystycznych jajników (PCOS)

Diagnoza Insulinooporności i Zespołu policystycznych jajników jest często tożsama tzn. kobieta idzie do lekarza z myślą, że dostanie diagnozę jednego z tych schorzeń, a z gabinetu wychodzi z diagnozą IO, PCOS, a czasem dodatkowo jeszcze z Hashimoto.
Dlaczego tak się dzieje? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Mówi się o związku pomiędzy schorzeniami: wszystkie mają wpływ na gospodarkę hormonalną kobiety więc jeśli od jakiegoś czasu szwankuję trzustka lub tarczyca to istnieje większe prawdopodobieństwo zaburzeń hormonów płciowych.
Przy IO i PCOS lekarze prawie zawsze proponują leczenie metforminą. Istotne jest aby stosować się do zaleceń farmakologicznych w 100%! Jak zabrać się za dietę mając: IO i PCOS?

Z nagłówka Insulinooporność - zalecenia dietetyczne wiadomo jak poradzić sobie z dietą pod względem insulinooporności i ogólnym podstawowym zbilansowaniem racjonalnej diety. To prawie wystarczy by jednocześnie prowadzić też terapię dietetyczną PCOS. Należy wziąć pod uwagę dodatkowo ograniczenie czynników prozapalnych:

  • Produkty i posiłki wysoko przetworzone i powszechnie uznawane za niezdrowe - fastfood, alkohol, napoje słodzone.

  • Pełnotłusty nabiał i tłuste mięso.

Warto wspomnieć dodatkowo o suplementacji uzupełniającej:

  • kwasy omega-3 (EPA i DHA)

  • inozytol (witamina B8)

To tyle! Pamiętaj jednak, że poza dietą należy zadbać o czynniki takie jak redukcja stresu. W obecnych czasach to może okazać się trudniejsze niż stosowanie diety...

 

Dieta - Insulinooporność i Zespół jelita drażliwego (IBS)

Diagnoza Insulinooporności wraz z Zespołem jelita drażliwego nie należy do częstych sytuacji. Te schorzenia są od siebie mniej zależne niż wcześniej omawiane stany zdrowia. Nie mniej jednak IO może występować wraz z IBS i proces terapii dietetycznej będzie bardziej skomplikowany niż samo zwracanie uwagi na indeks glikemiczny i poziom cukru we krwi.
Zespół jelita drażliwego należy do przewlekłych chorób przewodu pokarmowego.
Najczęściej wyróżnia się dwie postacie choroby tj. występują biegunki, lub zaparcia. Proces leczenia dietetycznego jest zależny od postaci choroby.

Jak zabrać się za dietę mając: IO i IBS?
Z nagłówka Insulinooporność - zalecenia dietetyczne wiadomo jak poradzić sobie z dietą pod względem tylko insulinooporności i ogólnym podstawowym zbilansowaniem racjonalnej diety. Te informacje nie zawsze będą korelować jednak z terapią Zespołu jelita drażliwego. Przejdźmy przez zalecenia dla Insulinooporności ponownie i zaznaczmy szczególnie istotne kwestie dla osób z Zespołem jelita drażliwego.
Legenda: zielone - prawidłowe, czerwone - nieprawidłowe.

Kilokalorie

Jeśli występuje nadwaga lub otyłość to należy stosować deficyt kaloryczny wyliczony do indywidualnych parametrów. W przypadku utrzymania prawidłowej masy ciała należy stosować neutralny bilans kaloryczny także wyliczony do indywidualnych parametrów.
Uwagi dotyczące podaży energii pozostają niezmienne.

Węglowodany

Udział powinien wynosić około 45% całkowitej podaży energii, jeśli stosowane węglowodany mają niski IG i zawierają dużo błonnika można stosować nawet 60% całkowitej kaloryczności. Dla diety 1800 kcal wychodzi 200-270g węglowodanów.
Warto ograniczyć cukry proste w skład których wchodzą: miody, soki, syropy, cukier stołowy i owoce z dużą ilością fruktozy np. banany.
Uwagi dotyczące ilości węglowodanów pozostają niezmienne.

Słodziki

Należy wprowadzić do diety słodziki 0 kcal jako zastępstwo cukru prostego. Dobrze sprawdzą się: erytrytol, aspartam, acesulfam K i inne słodziki syntetyczne.
Istnieje możliwość, że w niektórych przypadkach substancje słodzące takie jak erytrytol będą nasilały objawy żołądkowo jelitowe. Należy wtedy przetestować stosowanie syropu z agawy jako substancji słodzącej ze stosunkowo niskim IG i potencjałem braku nasilenia objawów żołądkowo-jelitowych.

Błonnik

Zaleca się spożywanie minimum 25g błonnika pokarmowego.
Ilość spożywanego błonnika pokarmowego jest zależna od postaci IBS.
Jeśli występuje przewaga biegunek to błonnik pokarmowy należy ograniczyć do ok. 10g dziennie. Wiąże się to z ograniczeniem spożywania produktów pełnoziarnistych tj. chleba razowego, makaronu pełnoziarnistego, otrębów, orzechów, nasion, pestek, surowych warzyw i owoców.
Jeśli występuje przewaga zaparć to błonnik pokarmowy należy zwiększyć do minimum 25g dziennie. Jest to zdecydowanie lepiej dostosowany czynnik do równoczesnej terapii Insulinooporności niż ograniczanie błonnika.

Tłuszcz

Udział tłuszczu jest taki sam jak u osób zdrowych (25-40% wartości energetycznej diety). Dla diety 1800 kcal to 50-80g tłuszczu.
Warto ograniczyć tłuszcz zwierzęcy np. z masła, tłustego mięsa i nabiału, wprowadzając więcej tłuszczu roślinnego np. oliwy z oliwek, orzechów (jeśli występują zaparcie, nie biegunka), awokado.
Szczególne rekomendacje dotyczą ograniczenia tłuszczu palmowego i kokosowego. Zwiększyć należy ilość spożywanych tłustych ryb np. świeżej makreli i łososia.
Uwagi dotyczące ilości tłuszczu pozostają niezmienne.

Białko

Udziała białka powinien wynosić 15-30% ogólnej podaży energii. Dla diety 1800 kcal to 68-135g białka. Te większe wartości są przeznaczone dla osób otyłych, mniejsze dla osób z prawidłową masą ciała (szczególnie dla kobiet).
Uwagi dotyczące ilości białka pozostają niezmienne.

Suplementacja

Witamina D3 - zgodnie z zaleceniami dla osób zdrowych - 2000 j.m.,
Kwas foliowy - 400 ug u kobiet ciężarnych i karmiących,
Witamina B12 (u osób leczonych długotrwale metforminą u których potwierdzony jest jej niedobór).
Uwagi dotyczące suplementacji pozostają niezmienne.

Alkohol

Wiadomo, niezalecany - hamuje wydzielanie glukozy z wątroby przez co jego spożycie może sprzyjać hipoglikemii. Dopuszcza się jednak spożywanie 20g czystego alkoholu etylowego przez kobiety i 30g przez mężczyzn.
Niezalecany - hamuje wydzielanie glukozy z wątroby przez co jego spożycie może sprzyjać hipoglikemii. Ze względu na duże ryzyko nasilania objawów żołądkowo jelitowych spożywanie alkoholu w jakiejkolwiek ilości nie niewskazane.

Tytoń

Znowu wiadomo - niezalecany - zwiększa prawdopodobieństwo występowania powikłań insulinooporności.

Sól

W racjonalnej diecie nie trzeba go ograniczać, jeśli jednak ma się w zwyczaju korzystać z dużej ilości produktów gotowych to warto zwrócić uwagę aby nie przekraczać 5g soli na dobę tj. 2300 mg sodu.

Nawodnienie

Zalecane jest wypijanie minimum 1,5 L płynów dziennie. Podczas współpracy z pacjentami kieruję się zasadą 1kcal = 1ml płynów. Przy diecie 1800 kcal wychodzi, że należy spożyć minimum 1,8 L płynów.

Napoje gazowane, słodzone

Wszelkie napoje słodzone cukrem należy całkowicie wykluczyć i zastąpić napojami słodzonymi słodzikami 0 kcal.
Wszelkie napoje gazowane (te słodzone cukrem i słodzikami) należy wykluczyć. Napoje gazowane są szczególnie niewskazane przy IBS niezależnie od tego czym są słodzone.

Wysiłek fizyczny

Zalecany jest codzienny wysiłek fizyczny, który korzystnie wpływa na wrażliwość na insulinę, kontrolę glikemii, profil lipidowy oraz sprzyja redukcji masy ciała. Wysiłek nie może być zbyt intensywny aby nie zwiększał ryzyka hipoglikemii.

Dodatkowe kwestie wynikające z zaleceń dietetycznych w IBS:

  • Niektóre źródła podają, że obowiązkowym założeniem dietetycznym w terapii IBS jest tzw. dieta LOW FODMAP. O ile w niektórych przypadkach ma to swoje podłoże, o tyle jako dietetyk kliniczny z doświadczeniem w terapii Zespołu jelita drażliwego zazwyczaj sugeruję na początku stosowanie mniej rygorystycznej diety tj. diety łatwostrawnej bez wykluczeń z tytułu diety LOW FODMAP. Jeśli terapia okaże się mało skuteczna to wtedy warto przejść na dietę LOW FODMAP stosując się do nowych zasad dietoterapii.

  • Głównym założeniem diety łatwostrawnej, o którym nie wspomniałem przy okazji terapii samej Insulinooporności jest stosowanie odpowiedniego rodzaju obróbki termicznej. Należy ograniczyć smażenie, grillowanie i pieczenie bez przykrycia. Warto wprowadzić zamiast tego pieczenie pod przykryciem oraz gotowanie w wodzie i na parze.

  • Ostatecznie - istotnym może okazać się stosowanie probiotyków jako pomocy w dietoterapii. Obecnie najczęściej wybieranym probiotykiem wspomagającym IBS jest środek o nazwie sanprobi IBS. Moi pacjenci, którzy stosowali ten probiotyk byli z niego zadowoleni. Pamiętajmy jednak, że dożywotnie stosowanie jednego probiotyku może okazać się bezcelowe. Probiotyk powinien być stosowany tak długo jak zaleca lekarz prowadzący.

Co jeśli do tego już wystarczająco skomplikowanego przypadku dochodzi hipercholesterolemia?

Podwyższone wyniki lipidogramu to kolejny aspekt, który warto mieć na uwadze podczas komponowania diety. Zalecenia, które wynikają z terapii insulinooporności mówią o tym, jaki rodzaj tłuszczu należy spożywać. Jedno co warto doprecyzować to ilość możliwego do spożycia cholesterolu - przy hipercholesterolemii zaleca się spożywanie maksymalnie 200mg cholesterolu dziennie. Jest to równowartość jednego całego jajka kurzego - 100% tego cholesterolu jest w żółtku jaja - oznacza to, że spożywanie samych białek jest wręcz wskazane.

Okazuje się, że występowanie kilku jednostek chorobowych (każda z innej parafii) może przyczyniać się do częstszego występowania chorób psychicznych - duuhhhh… 
Co jeśli poza objawami fizycznymi obserwuje się objawy depresji?
Wspomaganie zdrowia psychicznego odpowiednią dietą jest coraz bardziej powszechne i nie dotyczy tylko zaburzeń odżywiania. Racjonalnie zbilansowana dieta wspomaga wiele chorób psychicznych, począwszy od wspomnianych zaburzeń odżywiania, przez ADHD (także to zdiagnozowane u osób dorosłych), po depresję.

Jeśli Twój stan zdrowia sugeruje Ci jednoczesne przejście na dietę, wprowadzenie aktywności fizycznej, dożywotnie stosowanie leków i nie wiadomo co jeszcze to normalnym jest, że poczujesz się przetłoczony.
Wprowadzaj zmiany w stylu życia powoli, rób to w swoim tempie, ale pamiętaj o tym, że robisz to w celu poprawy swojego zdrowia. Prawie zawsze najłatwiej i najlepiej jest zacząć od regularnego stosowania leków. W opisywanym przypadku pewnie będzie to metformina, probiotyk i może jakiś antybiotyk jeśli jesteś w początkowej fazie choroby.
Jak poczujesz się pewnie w zażywaniu leków to przejdź do następnego kroku - wprowadź te zalecenia dietetyczne, które są najważniejsze tj. regularnie gotuj wedle najprostszych zaleceń, wybieraj produkty zalecane, powoli rezygnuj z produktów niezalecanych. Następnym krokiem będzie wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej, ale nie przeciążaj się z treningiem na siłowni, wystarczą spacery, jazda na rolkach i inne aktywności, które mogą sprawiać Ci przyjemność.
Pamiętaj o najważniejszym - możesz popełniać błędy, możesz mieć gorsze dni, możesz zapomnieć o ważnym aspekcie, możesz wszystko - w tym wrócić do prawidłowego stylu życia po gorszym dniu, tygodniu, miesiącu lub latach :)

 

 

 

Polecany dietetyk: 

Bhealthy Dietetyk Hubert Wojarski - poznaj dietetyka klinicznego, który zajmuje się dietoterapią kilku jednostek chorobowych u jednego pacjenta.



 

Literatura

  1. Suliburska, Joanna, and Justyna Kuśnierek. "Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności." Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 1. No. 3. 2010.
  2. Nowosad, Karolina. "Rola diety i stylu życia w leczeniu insulinooporności." Kosmos 70.4 (2021): 731-739.
  3. Matulewicz, Natalia, and Monika Karczewska-Kupczewska. "Insulinooporność a przewlekła reakcja zapalna." Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 70 (2016).
  4. Kostecka, Małgorzata. "ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW? ROLA DIETY I SUPLEMENTACJI WE WSPOMAGANIU LECZENIA." Kosmos 67.4 (2018): 855-862.
  5. Kłósek, Patrycja, Sebastian Grosicki, and Beata Całyniuk. "Dietoterapia w zespole policystycznych jajników―zalecenia praktyczne." Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 8. No. 4. 2017.
  6. Lachowicz, Katarzyna, et al. "Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto." Kosmos 68.2 (2019): 201-214.
  7. Janczy, Agata, and Sylwia Małgorzewicz. "Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto." Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 6. No. 3. 2015.
  8. Kostiukow, Anna, et al. "Dieta jako istotny czynnik wspomagający leczenie choroby Hashimoto." Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki: 200.