Kuchnia włoska - odchudzanie, dieta, przepisy

 

Kuchnia włoska kojarzy nam się ze słodkim śniadaniem popitym aromatyczną kawą, lekkim lunchem w postaci sałatki skropionej oliwą z dodatkiem świeżego i chrupiącego pieczywa oraz obfitą kolacją, podczas której królują makarony, pizze, ryby, sery, zupy, dania z ziemniaków i różne inne pyszności.

Nie trudno jest dojść do wniosku, że kolacja w postaci np. spaghetti carbonara, gdzie podstawowymi składnikami są makaron, boczek i ser należy do bardzo kalorycznych dań. Jeśli skorzystasz z tradycyjnego przepisu włoskiego i nie skorygujesz wielkości porcji to prawdopodobnie w jednym posiłku przyjmiesz ponad 70% swojego dziennego zapotrzebowania na kalorie, nie wspominając o 200% swojego dziennego zapotrzebowania na tłuszcz zwierzęcy.

Co zatem robić? Nie jeść makaronu? Unikać sera? Wykluczyć boczek? Niekoniecznie. Rozwiązanie jest stosunkowo proste i nie wymaga wykluczania ulubionych włoskich dań ani produktów. Wystarczy zadbać o odpowiednie wielkości porcji i proporcje składników. To właśnie w ten sposób zadbasz o swoją sylwetkową przyszłość zajadając się różnymi rodzajami makaronów i serów.

 

Spis treści

Czy dieta włoska jest zdrowa? 

Czy dieta włoska może szkodzić? 

Czy na diecie włoskiej można schudnąć i być zdrowym? 

Czy produkty do włoskich potraw są dostępne w Polsce? 

Czy produkty do włoskich potraw są drogie? 

Przepis na zbilansowane spaghetti carbonara 

Jakie są najlepsze potrawy włoskie do samodzielnego przyrządzenia w domu? 

Podsumowanie 

Najczęściej zadawane pytania  

 

Czy dieta włoska jest zdrowa?

Kuchnia włoska opiera się na różnorodnych warzywach i owocach. Nie brakuje w niej też ryb, jaj, makaronów, pieczywa, orzechów oraz tłuszczów roślinnych (np. wszechobecnej oliwy z oliwek). Za sprawą wyżej wymienionych produktów bez problemu można zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dieta włoska może być bogata w białko, zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, witaminy A, D, E, K, cynk, żelazo, miedź, mangan, SÓD i KALORIE.

 

Czy dieta włoska może szkodzić?

Kuchnia włoska jest znana ze swojej smakowitości. Najlepszymi nośnikami smaku są tłuszcz i sól. To te dwa produkty czynią, że przeciętna potrawa z makaronem staje się wspaniałym daniem restauracyjnym. Te same dwa produkty odpowiadają za największą liczbę przedwczesnych zgonów na świecie.

 

Czy na diecie włoskiej można schudnąć i być zdrowym?

Tradycje kulinarne Włochów sprawiają, że w drugiej połowie dnia spożywa się większość kalorii przeznaczonych na cały dzień. Pierwsze połowa dnia jest natomiast swojego rodzaju postem, podczas którego większość Włochów ogranicza się tylko do wypicia mocnego espresso. Tradycje dotyczące pór spożywania posiłków we włoskiej kuchni pozwalają Włochom jeść ponadnormatywne porcje ich ulubionych posiłków i pozostać w dobrej kondycji sylwetkowej oraz zdrowotnej.

Niestety Polacy implementujący w swojej diecie dania kuchni włoskiej nie mają tego na uwadze i łączą tradycyjne polskie pory spożywania posiłków z tradycyjnymi włoskimi potrawami. Przyczynia się to do nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia i przybieraniu na niechcianej masie ciała. Jak zatem połączyć ze sobą polskie realia z najlepszą kuchnią świata, nie ryzykując efektów ubocznych?

Należy zadbać o odpowiednie porcje wszystkich posiłków w swojej diecie - także tych włoskich, które bazują na produktach mącznych i kochają dodatek wysokokalorycznej oliwy oraz różnych rodzajów sera.

 

Czy produkty do włoskich potraw są dostępne w Polsce?

Produkty wykorzystywane do przyrządzania potraw kuchni włoskiej nie różnią się znacząco od produktów, których regularnie używasz w swojej kuchni przygotowując np. makaron z brokułem w sosie śmietanowym.

Jako autor e-booka “Redukcja z kuchnią włoską” i osoba odpowiedzialna za testowanie potraw w nim zawartych ze 100% pewnością stwierdzam, że produkty przeznaczone do gotowania włoskich potraw są bardzo łatwo dostępne w Polsce.

Kilka produktów, które są mniej klasyczne i może wcześniej nie gościły w Twojej lodówce to:

  • Serek capri
  • Parmezan
  • Ricotta
  • Mascarpone
  • Makaron tagliatelle
  • Makaron cannelloni

Zapewniam jednak, że w większości leżą na tej samej półce w sklepie obok Twojego ulubionego sera żółtego i makaronu nitki.

Czy produkty do włoskich potraw są drogie?

Ten materiał powstał w listopadzie 2022 roku kiedy inflacja w Polsce wynosiła 17.9%. Obecnie wszystkie artykułu pierwszej potrzeby są drogie więc nie sposób jest jednoznacznie stwierdzić, czy dieta włoska jest droga. 

Porównując jednak koszt produktów do testowania e-booka “Redukcja z kuchnią polską” do kosztów związanych z testowaniem e-booka “Redukcja z kuchnią włoską” widać nieznaczną różnicę na korzyść kuchni polskiej.

 

Przepis na zbilansowane spaghetti carbonara

Składniki:

  1. Jaja kurze całe - 56g (1 szt.)
  2. Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 50g (1 porcja)
  3. Wieprzowina, boczek bez kości - 30g (0,3 kawałka)
  4. Ser, parmezan - 20g (2,5 łyżki)
  5. Oliwa z oliwek - 5g (0,5 łyżki)
  6. Czosnek - 5g (1 ząbek)
  7. Sól biała - 1g (1 szczypta)
  8. Pieprz czarny mielony - 1g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Zachowaj wodę z gotowania makaronu - około 25-50 ml.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni.
  3. Boczek pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą. Wymieszaj i smaż do zarumienienia i chrupkości - zajmie to około 5 min.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do usmażonego boczku. Wymieszaj i smaż przez minutę. Przełóż zawartość patelni do miski. 
  5. Do miski dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
    *Makaron w misce powinien być gorący. To temperatura makaronu sprawi, że mieszanka jajeczna stworzy kremowy sos zamiast zupy lub jajecznicy. 
  6. Jajka wbij do innej miski, rozmieszaj widelcem. Dodaj starty parmezan (połowę ilości z przepisu). Wymieszaj. 
  7. Przelej mieszankę jajeczną do miski z gorącym makaronem i mieszaj całość do uzyskania jednolitego, gęstego sosu. Dodaj sól i pieprz oraz wodę z makaronu. Ponownie wymieszaj. 
    *Uwaga! Jeśli makaron był za zimy podczas łączenia z mieszanką jajeczną to podgrzej carbonarę na patelni lub w garnku - niech nie zajmie to dłużej niż minutę. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu carbonary podczas podgrzewania - ten krok nie jest wymagany.
  8. Podawaj na głębokim lub płaskim talerzu. Danie udekoruj resztą startego parmezanu.

Informacje dodatkowe:

  • Ilość porcji - 1
  • Czas przygotowania - 20 min
  • Kalorie - 503 kcal
  • Białko - 28g
  • Tłuszcz - 27g
  • Węglowodany - 33g

 

Jakie są najlepsze potrawy włoskie do samodzielnego przyrządzenia w domu?

Po krótkim zapoznaniu się z kalorycznością diety, która jest przeznaczona dla Ciebie, poznaniu wielkości porcji jakie powinieneś spożywać i wprowadzeniu odpowiednich składników możesz przygotować każdy posiłek kuchni włoskiej w wersji, która nie będzie tylko dobrze smakować, ale przyczyni się też do redukcji tkanki tłuszczowej.

Odchudzona carbonara?
Dokładny przepis, na którym możesz bazować jest powyżej.

Odchudzone:

  • bolognese,
  • cannelloni,
  • tagliatelle,
  • risotto,
  • pizza,
  • gnochi?

Możesz przygotować wszystko korzystając z odpowiednich proporcji. Stopuje Cię tylko Twoja wyobraźnia i... dzienna podaż kalorii.

Jeśli nie chcesz męczyć się z codziennym liczeniem kalorii na aplikacji i szukaniem przepisów na włoskie potrawy w internecie, które zapewne nie zawierają przeliczonych kalorii i makroskładników to sprawdź e-booka Redukcja z kuchnią włoską z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata. Otrzymaj dożywotni dostęp do najlepszych włoskich dań, które składają się na pełną i zbilansowaną dietę. Wybierz kaloryczność (1600, 1800, 2200) i zacznij od zrobienia zakupów ze swoją nową listą zakupów i zamienników. Dodatkowo: e-book został przygotowany przez wykwalifikowany zespół składający się z dietetyka klinicznego, szefa kuchni i grafika komputerowego zapewniając czytelnikom najwyższą jakość korzystania z materiałów.

 

Podsumowanie

  1. Beztroskie stosowanie zasad kuchni włoskiej może przynieść sporo niekorzystnych skutków zdrowotnych i sylwetkowych.
  2. Zwracanie uwagi na najważniejsze zasady dietetyczne sprawi, że kuchnia włoska nie będzie tylko smaczna, ale też zdrowa.
  3. Zakup produktów do włoskich dań nie wiąże się ze znacząco zwiększonymi kosztami zakupów.
  4. Wszystkie produkty, których potrzebujesz do przygotowania dań kuchni włoskiej znajdziesz w polskich supermarketach.
  5. Każdy może samodzielnie przygotowywać dania kuchni włoskiej. Nie musisz iść na carbonarę do restauracji i liczyć się z nadmiarem spożytych kalorii.

Jeśli chcesz mieć dietę złożoną tylko i wyłącznie z włoskich potraw, zawierającą listę zakupów i przeliczoną kaloryczność dostosowaną do Twoich parametrów sylwetkowych to sprawdź e-booka Redukcja z kuchnią włoską z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata. 

 

Najczęściej zadawane pytania 

 

Jak przeliczyć swoją kaloryczność dostosowując ją do redukcji tkanki tłuszczowej?

Aby dowiedzieć się ile kalorii należy spożywać żeby schudnąć należy przejść przez 3 kroki:

  1. Zapotrzebowanie kaloryczne podstawowe liczymy ze wzoru Harrisa i Benedicta:
    Kobiety: 655,1 + (9,563 x masa ciała [kg]) + (1,85 x wzrost [cm]) – (4,676 x [wiek])
    Mężczyźni: 66,5 + (13,75 x masa ciała [kg]) + (5,003 x wzrost [cm]) – (6,775 x [wiek])

  2. Otrzymaną wartość mnożymy przez współczynnik aktywności fizycznej PAL:
    x1,2 - osoba leżąca w łóżku (chora)
    x1,4 - osoba nieaktywna fizycznie
    x1,6 - osoba aktywna fizycznie
    x1,8 - osoba bardzo aktywna fizycznie
    x2 (i więcej) - sportowcy

  3. Nie można zapomnieć o zastosowaniu deficytu kalorycznego obniżając otrzymaną wartość np. o 20%.

---------------------------------------------

Jak sprawdzić e-booka Redukcja z kuchnią włoską?

Skorzystaj z jednego z poniższych linków:

---------------------------------------------

Jak sprawdzić inne e-booki z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata?

Skorzystaj z poniższego linku i wybierz kuchnię świata, która najbardziej Cię interesuje. Nie zapomnij o wyborze odpowiedniej kaloryczności!

Inne e-booki z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata

---------------------------------------------

Jakie e-booki są dostępne w serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata?

Seria składa się z 4 e-booków:

  1. Redukcja z kuchnią włoską
  2. Redukcja z kuchnią polską
  3. Redukcja z kuchnią azjatycką
  4. Reukcja z kuchnią europejską

E-book "Redukcja z kuchnią europejską" należy do e-booków limitowanych i dostęp do niego można otrzymać tylko przy zakupie Zestawu e-booków "Redukcja z kuchniami świata", w skład którego wchodzą wszystkie wymienione wyżej e-booki.

---------------------------------------------

Czy dieta włoska nadaje się dla osób z chorobami przewlekłymi?

Osoby borykające się z chorobami dietozależnymi nie powinny stosować diet, które nie są skierowane do konkretnej jednostki chorobowej. Przed radykalnymi zmianami w diecie zalecana jest konsultacja z dietetykiem - oferta dotycząca konsultacji: Dietetyk kliniczny Hubert Wojarski