Kuchnia polska - odchudzanie, dieta, przepisy

Tradycyjna kuchnia polska od zawsze charakteryzowała się wysoką kalorycznością i niezbyt dużą ilością błonnika pokarmowego. Przez częste spożywanie tłustego mięsa i nabiału oraz produktów mącznych i rzadkie jedzenie produktów pełnoziarnistych, nasion, ziaren i orzechów nasza rodzima kuchnia nie sprzyja odchudzaniu i utrzymaniu optymalnego poziomu zdrowia.

Na pomoc spieszy nam jednak współczesna odsłona kuchni polskiej!

 

Spis treści

Kuchnia polska na przestrzeni lat 

Czy współczesna kuchnia polska jest zdrowa? 

Czy na diecie polskiej można schudnąć? 

Czy zakupy do diety polskiej są drogie? 

Przepis na kotleta w zdrowej panierce z ziemniakami i mizerią 

Jakie polskie potrawy łatwo odchudzić? 

Podsumowanie 

Najczęściej zadawane pytania  

 

Kuchnia polska na przestrzeni lat

Lata temu Polacy pracowali głównie na roli lub podejmowali inną pracę fizyczną, która wymagała dużej podaży kalorii. Pierogi ze skwarkami ociekające masełkiem były pożądane nie tylko smakowo, ale też fizjologicznie. Krokiety w panierce odsmażane na 50g oleju nie były absurdem, a kiełbasa śląska i tłuste żeberka stanowiły znacznie lepsze źródło energii niż chudy filet z kurczaka. Czasy się jednak znacząco zmieniły - większość z nas pracuje w biurze lub w domu, a na zewnątrz wychodzimy po to by zrobić zakupy i odebrać paczkę z Inpostu. Nasze zapotrzebowanie kaloryczne zmniejszyło się o kilkadziesiąt procent, a sposób żywienia w niektórych domach pozostał taki sam jak lata temu. To predysponuje do częstszego występowania chorób dietozależnych takich jak otyłość czy hipercholesterolemia. Jak uchronić się przed negatywnymi aspektami tradycyjnej kuchni polskiej? Należy ją uwspółcześnić!

 

Czy współczesna kuchnia polska jest zdrowa?

Odchudzona rodzima kuchnia Polaków może być jedną z najzdrowszych diet na terenie Europy. W Polsce od zawsze spożywa się duże ilości nabiału, kiszonek i tłustych ryb, które mogą stanowić dobrą bazę zdrowej i racjonalnej diety. Dodatkowe wprowadzenie małych zmian i urozmaicenia w stosowanych produktach przyczyniają się do zwalczania epidemii otyłości, nadciśnienia i hipercholesterolemii. Do tych zmian należą:

  • ograniczenie spożycia tłustego mięsa (wieprzowiny, wołowiny) na rzecz mięsa drobiowego

  • ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych do pieczenia, smażenia i gotowania (masło, smalec) na rzecz tłuszczów roślinnych np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy

  • ograniczenie spożycia wyrobów mącznych takich jak pierogi, kopytka i kluski na rzecz pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana czy płatki owsiane

  • wprowadzenie większej ilości warzyw np. w postaci surówek do obiadów lub gotowania warzywnego gulaszu zamiast jego mięsnego odpowiednika

Ważnym słowem jest “ograniczenie”. Oznacza ono, że ulubionych polskich produktów nie warto całkowicie wykluczać. Zamiast tego należy zmniejszyć częstotliwość ich spożywania.

 

 

Czy na diecie polskiej można schudnąć?

Utrzymanie wszystkich założeń tradycyjnej kuchni polskiej będzie utrudniać odchudzanie - to wiemy z poprzednich rozdziałów tego artykułu. Uwspółcześnienie naszej rodzimej kuchni będzie jednak sprzyjać odchudzaniu ze względu na ograniczenie spożycia tłuszczu i zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych. Skierujmy kuchnię polską na dobre tory i monitorujmy ilość spożywanych kalorii, a odchudzanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej.

 

Czy zakupy do diety polskiej są drogie?

Prawdą jest, że produkty odtłuszczone i produkty ze zmniejszoną zawartością kalorii są droższe niż ich oryginalne odpowiedniki. Różnica w kosztach nie jest jednak znacząca bo zazwyczaj nie przekracza 10%. Zdecydowanie ważniejszym aspektem dotyczącym zakupów jest ograniczenie spożycia produktów zbędnych. Polak na diecie robi zakupy za około 25% mniej pieniędzy niż Polak bez żadnego planu na jadłospis. Dbając o zdrowie dbamy przy okazji o swój portfel.

Jak zacząć z gotowaniem polskich potraw w wersji, która pomoże Ci zadbać o sylwetkę i zdrowie? Idealnym wstępem będzie poznanie odchudzonego odpowiednika “schabowego z ziemniakami i mizerią”.

 

Przepis na kotleta w zdrowej panierce z ziemniakami i mizerią

Składniki:

  1. Ziemniaki - 280g (4 szt.)
  2. Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
  3. Ogórek - 80g (2 szt.)
  4. Jogurt naturalny (0% tł.) - 60g (3 łyżki)
  5. Olej rzepakowy - 10g (1 łyżka)
  6. Mleko 1,5% UHT - 10g (1 łyżka)
  7. Bułka tarta - 8g (1 łyżka)
  8. Sól biała - 2g (2 szczypty)
  9. Pieprz czarny mielony - 2g (2 szczypty)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Mięso umyj, pozbądź się niejadalnych części i ubij tłuczkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem. 
  3. Do głębszej miski wlej mleko (zamiennik jajka do panierki), na talerz płaski wysyp bułkę tartą.
  4. Opanieruj mięso w mleku i bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Przełóż mięso na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron. 
  7. W międzyczasie ogórka obierz z niejadalnych części i pokrój w plasterki. Przełóż do miski. Dodaj jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj.
  8. Usmażonego kotleta, ugotowane ziemniaki i mizerię podawaj na płaskim talerzu.

Informacje dodatkowe:

  • Ilość porcji - 1
  • Czas przygotowania - 30 min
  • Kalorie - 480 kcal
  • Białko - 32g
  • Tłuszcz - 12g
  • Węglowodany - 60g

 

Jakie polskie potrawy łatwo odchudzić?

Mając nieduże doświadczenie w kuchni można poradzić sobie z odchudzeniem każdej polskiej potrawy. Stosując odpowiednie przyprawy i zachowując odpowiednie proporcje składników różnica w smaku i konsystencji po wprowadzeniu zmian będzie niezauważalna. Dla przykładu:

  • Kanapki z serem żółtym wymień na kanapki z mozzarellą

  • Jogurt owocowe wymień na jogurty naturalne z własnymi ciekawymi dodatkami

  • Twarożek sernikowy wymień na twaróg chudy i samodzielnie dodaj do niego jogurt oraz słodzik

  • Panierkę jajeczną wymień na panierkę mleczną (jak w przypadku jednego z powyższych przepisów)

  • Ziemniaki do obiadu stosuj wymiennie z innymi produktami węglowodanowymi takimi jak makaron pełnoziarnisty, ryż basmati i kasza gryczana

  • Białe sosy gotuj z wykorzystaniem mieszanki śmietany z jogurtem naturalnym/majonezu z jogurtem naturalnym

Jeśli chcesz poznać dokładne proporcje jakie należy zastosować podczas uwspółcześniania diety polskiej to sprawdź e-booka Redukcja z kuchnią polską z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata.

Oprócz przepisów będziesz mieć dostęp do listy zakupów z uwzględnionymi zamiennikami (np. sezonowymi). Wszystko to z możliwością wyboru kaloryczności żeby znieść z Ciebie ciężar obowiązku liczenia wszystkiego samodzielnie. Dodatkowo: e-book został przygotowany przez wykwalifikowany zespół składający się z dietetyka klinicznego, szefa kuchni i grafika komputerowego zapewniając czytelnikom najwyższą jakość korzystania z materiałów.
 

Podsumowanie

  1. Nasza rodzima kuchnia polska bez wprowadzonych zmian w składnikach i sposobie przygotowania nie będzie sprzyjać odchudzaniu.
  2. Uwspółcześniona kuchnia polska może być jednym z najlepszych dietetycznych wyborów przyczyniających się do proprawy zdrowia i sylwetki.
  3. Zaplanowany jadłospis z listą zakupów pozwoli Ci oszczędzić około 25% środków na przestrzeni każdego tygodnia.
  4. Każdy może samodzielnie uwspółcześnić i odchudzić kuchnię polską. Nie jest potrzebna do tego ani wiedza dietetyczna ani ponadprzeciętne zdolności kucharskie.

Jeśli chcesz mieć dietę złożoną tylko i wyłącznie z polskich potraw, zawierającą listę zakupów i przeliczoną kaloryczność dostosowaną do Twoich parametrów sylwetkowych to sprawdź e-booka Redukcja z kuchnią polską z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata. 

 

Najczęściej zadawane pytania 

 

Jak przeliczyć swoją kaloryczność dostosowując ją do redukcji tkanki tłuszczowej?

Aby dowiedzieć się ile kalorii należy spożywać żeby schudnąć należy przejść przez 3 kroki:

  1. Zapotrzebowanie kaloryczne podstawowe liczymy ze wzoru Harrisa i Benedicta:
    Kobiety: 655,1 + (9,563 x masa ciała [kg]) + (1,85 x wzrost [cm]) – (4,676 x [wiek])
    Mężczyźni: 66,5 + (13,75 x masa ciała [kg]) + (5,003 x wzrost [cm]) – (6,775 x [wiek])

  2. Otrzymaną wartość mnożymy przez współczynnik aktywności fizycznej PAL:
    x1,2 - osoba leżąca w łóżku (chora)
    x1,4 - osoba nieaktywna fizycznie
    x1,6 - osoba aktywna fizycznie
    x1,8 - osoba bardzo aktywna fizycznie
    x2 (i więcej) - sportowcy

  3. Nie można zapomnieć o zastosowaniu deficytu kalorycznego obniżając otrzymaną wartość np. o 20%.

---------------------------------------------

Jak sprawdzić e-booka Redukcja z kuchnią polską?

Skorzystaj z jednego z poniższych linków:

---------------------------------------------

Jak sprawdzić inne e-booki z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata?

Skorzystaj z poniższego linku i wybierz kuchnię świata, która najbardziej Cię interesuje. Nie zapomnij o wyborze odpowiedniej kaloryczności!

Inne e-booki z serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata

---------------------------------------------

Jakie e-booki są dostępne w serii Gotuj z dietetykiem - kuchnie świata?

Seria składa się z 4 e-booków:

  1. Redukcja z kuchnią polską
  2. Redukcja z kuchnią azjatycką
  3. Redukcja z kuchnią włoską
  4. Reukcja z kuchnią europejską

E-book "Redukcja z kuchnią europejską" należy do e-booków limitowanych i dostęp do niego można otrzymać tylko przy zakupie Zestawu e-booków "Redukcja z kuchniami świata", w skład którego wchodzą wszystkie wymienione wyżej e-booki.

---------------------------------------------

Czy dieta polska nadaje się dla osób z chorobami przewlekłymi?

Osoby borykające się z chorobami dietozależnymi nie powinny stosować diet, które nie są skierowane do konkretnej jednostki chorobowej. Przed radykalnymi zmianami w diecie zalecana jest konsultacja z dietetykiem - oferta dotycząca konsultacji: Dietetyk kliniczny Hubert Wojarski